Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almár Iván: Kozmikus társkereső

2012.08.15

Ezzel a könyvajánlóval (vagy könyvkritikával, ha úgy tetszik) már régóta tartozom a szerzőnek. Az ígéret szép szó, így hát betartom, és akkor jó lesz. Rá is kerestem, hogy legyen hozzá kép, és a Libri értékelése *****. A Librinek igaza van.

Már nagyon várat magára az a kiemelkedő fontosságú történelmi pillanat, amikor végre fel tudjuk venni a kapcsolatot egy földönkívüli intelligenciával. Vagy egyáltalán: hogy földönkívüli élet (akár mikrobiális élet) nyomaira bukkanjunk végre. Hú, nagyon remélem, hogy még az én életemben eljön ez a pillanat, örömtáncot fogok járni, és összehívom a barátaimat, hogy bontsunk pezsgőt.

Ez a könyv arról szól, hogy hogyan próbáljuk tudományos, ufológusoktól mentes, értelmes módszerekkel felvenni intelligens életformákkal a kapcsolatot, vagy amit sokkal valószínűbbnek tartok, hogyan találunk olyan Naprendszeren kívüli égitestet, amin élet van. Milyen eszközeink vannak erre? Milyen módszereink? Mi utalhat földönkívüli, intelligens életre, és mennyire? Hallgatózzunk, és várjunk a sült űrgalambra, hogy az antennáinkra repül, vagy kiabáljunk, hogy "Itt vagyok!" Ha hallatjuk a hangunkat, akkor veszélybe sodorhatjuk magunkat?

 

seti_farm.jpg

 

És egyáltalán, mik az eddigi eredmények? Hát, ezt könnyű összefoglalni: Nem mondanám, hogy semmi, de tulajdonképpen elhanyagolható. Még szerencse, hogy az exobolygó-kutatás új lehetőségeket nyújt.

A SETI most... szinte csak vesztegel. Szinte. Mert hogy a valóságban araszol. Arasz... arasz... arasz... és kit tudja, mikor jön el az áttörés. Lehet ma, lehet soha. És ettől válik még érdekesebbé.

Nos, amikor Almár Iván egy korábbi könyvét, "A SETI szépsége"-t olvastam, egy korábbi blogomban, egy korábbi könyvajánlómban azt írtam, annyira jó volt, hogy elfelejtettem leszállni a buszról, és elkéstem a suliból. Így hát aztán most külön odafigyeltem, hogy ne felejtsek el leszállni időben. Nem. Most felszállni felejtettem el, amikor jött a buszom. :)

Remélem, most kedvet csináltam.

Szóval *****