Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élményeim a nyári szakkörről

2012.08.29

A Polaris Csillagvizsgálóban csütörtök esténként szakkört tartanak középiskolások számára, este 6-tól 8-ig. Hogy ezt a semleges mondatot alaposan felturbózzuk, szeretném, ha tudnátok, hogy ez nem egy szakkör. Ez A SZAKKÖR. És sokkal, de sokkal több, mint gondolnátok. Nyáron félig én tarottam. Remek volt.

A Szakkörről ugyanis nem paterolják ki azokat, akik kissé idősebbek, mint a középiskolás korosztály. Szép számmal járnak oda egyetemisták, sőt, még érettebbek is. A Szakkör ugyanis mindenkihez szól, aki valami nagyon eredeti csillagászati élményt akar.

A Szakkört tanév közben egy Feri nevű, irreálisan karizmatikus szerencsétlen fickó tartja, mépedig nagyon is jól. De tanítási szünetben eltűnik, mint Szürke Gandalf a Homályban. A szakkörösök pedig szakkört akarnak. Így hát én is, és egy Boskó becenévre hallgató, Isaac Newton-ra emlékeztető srác is felvállaltuk azt a magasztos küldetést, hogy nyáron mi tartsuk a Szakkört. Megegyeztünk, hogy felváltva fogjuk tartani.

Szerencsére a Szakkör lebonyolításához rendelkezésünkre állt egy laptop, egy projektor, és egy vetítővászon is, amit a filces tábla elé lehúzva remekül tudunk használni. Még lézer is van, amivel mutogathatunk.

Így hát nekiálltam prezentációt készíteni. Nagyon szeretek előadást tartani, ha tudom, hogy jobban értek a témához, mint a hallgatóság. És a visszajelzések alapján teljesen biztos vagyok benne, hogy jó előadó vagyok. Mindig kihozok valami egyedit. Valami vicces ábrát, stílusos prezentációt, különleges témát, jajj, nagyon jó szakkört tartani.

Az első előadásomban arról volt szó, hogy hogyan változott az emberiség elképzelése a Világegyetemről az idő függvényében. Hallatlanul jól sikerült. A második előadásom Asztrobiológia témakörben aratott kicsit kisebb sikert. A harmadik előadásom pedig az amatőrcsillagászati távcsövekről szólt, nagyon beteg módon. Mintha háziállatok lettek volna. Utóbbi egy kicsit összecsapott volt, de úgy láttam, élvezi a társaság.

Remélem, fogok még szakkört tartani.

Aki kíváncsi arra, hogy milyen a Szakköri élmény, az menjen el egy szakkörre.